Hoe zit het met de luchtkwaliteit in onze kinderopvang?

Afgelopen donderdag ging ik op bezoek bij de provinciale afdeling van Kind en Gezin in Gent.

KindenGezinGent

 

Ik ging er om een CO²-meter. Het is de bedoeling dat we de komende weken in al onze lokalen de luchtkwaliteit gaan meten.

Volgens internationale onderzoeken en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben luchtvervuiling en andere omgevingsfactoren een belangrijke invloed op de gezondheid van de mens. Een gezond binnen- en buitenmilieu is nog belangrijker bij kleine kinderen. Kinderen bevinden zich in een cruciale fase in hun fysieke en mentale ontwikkeling.

Door aandacht te hebben voor een gezond binnenmilieu en de omgeving bij het bouwen en inrichten alsook bij de dagelijkse werking, kan elke kinderopvang een bijdrage leveren aan de gezonde ontwikkeling van elk kind.

De leidraad 'omgevingsfactoren voor de kinderopvang' geeft informatie over ver schillende omgevingsfactoren die de gezondheid van kinderen in de kinderopvang kunnen beïnvloeden. Het bevat aanbevelingen met betrekking tot een gezond (binnen)milieu in de kinderopvang en is een code van goede praktijk met als doel de risico’s voor de gezondheid tot een minimum te beperken.

Over enkele weken berichten we jullie over onze bevindingen en eventuele actiepunten.